Wateringen met molen en NH kerk def

 STARTPAGINA

Nav.button voor HP

 BIOGRAFIE

Nav.button voor HP

 HET ORGEL

Nav.button voor HP

 REGISTRANT 

Nav.button voor HP

 AGENDA 

Nav.button voor HP

 BLADMUZIEK

Nav.button voor HP

  CD’S  

Nav.button voor HP

 FOTO’S

Nav.button voor HP

 IN DE MEDIA 

Nav.button voor HP

 GEDICHT

 GASTENBOEK

Nav.button voor HP

 CONTACT

Nav.button voor HP
Nav.button voor HP

 LINKS

Nav.button voor HP

De registrant

Ton Post s'Hertogenbosch

Ton Post registreert in Den Bosch

De veel gehoorde uitdrukking ‘Alle registers opentrekken’ is afkomstig uit de orgelwereld en betekent letterlijk dat alle registers van het orgel worden uitgetrokken, zodat alle aanwezige stemmen gelijktijdig tot klinken gebracht worden. Tijdens een concert is een registrant een onmisbare hulp voor een organist en heeft hij de verantwoordelijke taak om op het juiste moment de juiste registers open te trekken of terug te duwen, hetgeen een goede samenwerking vereist tussen de organist en de registrant. Bij modernere orgels gaat het dan om tijdig de tuimelschakelaars en andere knoppen te bedienen. Iedere organist heeft zijn eigen manier om in het muziekstuk aan te geven, wanneer de registratie moet worden gewijzigd. Ook het tijdig omslaan van de bladzijden van het muziekstuk behoort tot de taak van de registrant. Uiteraard is het een pré als deze ook de muziek kan lezen.
Om zich voor te bereiden voor een concert zijn de organist en zijn registrant(en),

al naar gelang de grootte van en de ervaring met het orgel, meestal al een dagdeel voor de aanvang op de concertlocatie aanwezig. Als eerste worden de registraties voor de diverse muziekstukken uitgezocht en opgeschreven. Het is een kunst om registers zodanig te kiezen en te combineren, dat zowel de compositie als het orgel het best tot hun recht komen. Om de definitieve registratie vast te stellen, gaat de registrant de kerk in om daar te gaan luisteren of de verhoudingen kloppen. Daarna wordt het hele programma globaal nog eens doorgenomen en worden nog eventuele kleine wijzigingen in de registraties aangebracht.
De registrant, die Jan van Westenbrugge al vanaf zijn allereerste orgelconcert terzijde stond, is zijn zwager Ton Post en beiden zijn dan ook goed op elkaar ingespeeld. Tegenwoordig wordt Jan van Westenbrugge bijgestaan door zijn jonge leerling Hugo de Heer. Andere registranten die ook vermeld moeten worden zijn John Brunt, Joop Sep,  Danny Spaans, Marco Spruyt en Henk Vlaardingerbroek.